
"Türkiye'de turizmin önemi maalesef doğru olarak algılanmıyor. Bazı ticaret odası başkanları turizmin ticarete katkısı olmadığını iddia etti. Bu çok büyük haksızlık... Hala turizm deyince sadece deniz, kum, güneş ve içki olarak görenler var. Turizm bu değil. Turizm bir ticaret. Bunun da belli kuralları var ve bir ciddiyet içinde yapmak gerekiyor. Turizm bir meslek ve bu mesleğin bilincine varılması lazım."
"YATIRIMIMIZIN KARŞILIĞINI ALMAYA YAKLAŞTIK"
"Bu işte sabretmeniz lazım. Ne yaptığınızı çok iyi bilmeniz ve hedeflerinizin olması lazım. Bu bakış açısı ile her sektörde olduğu gibi turizmde de başarılı olursunuz. Ben yatırımımı üç yıl içinde çıkartacağım mantığı ile yüksek fiyattan satarsanız başarılı olamazsınız. Biz bu sene istediğimiz fiyattan satıyoruz. Ama esas olan pazarın durumuna göre kendini ayarlamak. Çok kötü giden bir sezonda istediğiniz kadar yüksek fiyattan satmaya çalışın başarılı olamazsınız. Örneğin, şu anda Antalya ağustos ayında 1.5 milyon kişiyi ağırlıyor. Herhangi bir nedenden ötürü Antalya'ya 200 bin kişi gelse hiç kimse istediği fiyattan satamaz. 'Ben istediğim fiyattan satarım' demenin ticari bir mantığı olmaz. Ticaret öyle bir şey. Biz yaptığımız yatırımın karşılığını almaya çok yakınız. Birkaç yıl içinde yatırım bedelini karşılamış olacağız."
İYİ GİDEN SEZONDA FİYATLARLA OYNAMAMAK LAZIM
"Kısa vadeli rezervasyonlar iyi görünüyor. Uzun vadeyi görmek mümkün olmuyor. Çok iyi giden bir sezonda da rezervasyon bekletmeler de olabiliyor. Sabretmek lazım. Ağustos ayında da ortalama yüzde 8-10 aralığında artış olacaktır. Bunu geçtiğimiz aylardaki grafiğe göre veriyorum. Ama iyi giden sezonda fiyatlarla da çok oynamamak lazım. Temmuz doluluğumuz yüzde 99, ağustos doluluğumuz ise şimdiden yüzde 86. Ağustos ayında da bu rakam yüzde 99'u bulacaktır. Ramazan'ın çok etkileyeceğini düşünmüyorum."
İNGİLİZ PAZARINDA YAKIN ZAMANDA 4-5 MİLYONA ULAŞABİLİRİZ
"Bu yıl Antalya bölgesinde ciddi bir İngiliz artışı var. Tabii bunun en büyük nedeni Euro-Pound paritesindeki durumdan kaynaklanıyor. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda İngiltere pazarında 4-5 milyon değerini yakalaması çok zor değil. Bu işin sonunda bizim kaliteli hizmet vermemiz gerekiyor. İngiliz pazarına yönelik fiyat artışlarında mantıklı artışlar yapmamız lazım."
DÖVİZ KURU İLE ARTAN MALİYET HİZMET KALİTESİ ÜZERİNDE TEHDİT
"Kimsenin işimiz kötü deme hakkı yok. Sezon güzel gidiyor. Göreceksiniz bu eylülde de ekimde de böyle olacak. Esas konuşulması gereken yaşanan kısır döngü... Döviz kurları ve içeride artan TL bazındaki maliyetler hizmet kalitesi üzerinde tehdit. Geçen sene bu denge korunabiliyordu. Çünkü döviz yüksekti. Finansal anlamda kuvvetli şirketler hizmet kalitelerini düşürmemek için gayret sarf ediyorlar. Ama zayıf olan şirketler hizmet kalitelerini düşürecekler."
"Euro kuru 1.96'larda 1.75'lere gerilerse şu anda verilen hizmet kalitesi verilemeyecektir. Bu açık. Dövizde yüzde 15'ler civarında düşüş yaşanırken fiyatları aynı oranda arttıramıyorsunuz. Çünkü Euro bölgesindeki enflasyon belli. Dolayısıyla kur ve maliyetler açısından ciddi kıskaç var. Bazı yatırımcılar kaliteden taviz vermeden yatırımın karşılığını daha uzun vadede almaya razı olacak. Bazıları ise kaliteyi düşürerek hızlı bir şekilde yatırımının karşılığını almaya çalışacak. Sonuçta Antalya'da 180 tane 5 yıldızlı otel var. Herkesin 'Kaliteli turizm yapayım' gibi bir derdi olduğunu da düşünmüyorum. Buraya gelen müşteri de verdiği paranın karşılığını verdiği kadar alacak."
YENİ YATIRIM BELEK VE LARA DIŞINDA BİR BÖLGEYE OLABİLİR
"Yeni yatırım için düşüncemiz var. Ticarette zamanı iyi seçmek çok önemli. Yeni yatırım olursa yine Antalya'da olacak. Ancak düşündüğümüz belli bir bölge yok. Bence Belek bölgesinde yeteri kadar otel var. Lara da belli bir noktaya geldi. Bunların dışında bir yer olabilir. Yeni yatırım olursa onun adı Concorde olmaz. Burası mimari yapısından dolayı "Concorde" olarak adlandırıldı. Yeni otel için aynı ismi kullanmayız. Bölgesel bir turizm planlamasına gitmemiz lazım. Farklı noktalarda farklı turizm alternatifleri geliştirmeliyiz. İstanbul ile Antalya'yı kıyaslamak yanlış."
KALİFİYE PERSONEL BULMAK CİDDİ SIKINTI
"Türkiye'de istihdam ciddi problem. Turizm de sektör olarak çok ciddi bir personel istihdamı sağlıyor. Ama turizmin büyümesine paralel kalifiye personel yetişmiyor. Şu anda 27 milyon ziyaretçimiz var ama o turisti ağırlayacak personel yapısında ciddi şekilde zorlanıyoruz. Yeterli kalifiye personel bulmak ciddi sıkıntı.
Turgut Gezen
Kaynak : Turizmdesabah
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder